Obiective


Implementarea unui sistem ocupational complex/integrativ de servicii de informare, consiliere vocationala si formare profesionala, urmate de asistenta dedicata, in vederea integrarii pe piata interna a muncii a persoanelor de etnie rroma din Romania. Masurile propuse contribuie la cresterea nivelului de calificare si, implicit, a gradului de ocupare pentru persoanele din grupul tinta: persoane de etnie rroma din Regiunile Sud Muntenia, Sud Est, Nord Vest si Bucuresti Ilfov. Proiectul va contribui la cresterea gradului de integrare pe piata muncii a acestui grup tinta si, implicit, la imbunatatirea conditiilor de trai ale acestora. Proiectul este concentrat pe identificarea nevoilor persoanelor neocupate, dezvoltarea de abilitati de munca si adaptarea la organizarea traditionala a muncii. In prezent, persoanele de etnie rroma au un nivel de educatie destul de scazut, un acces la informatie la fel de scazut, elemente ce determina o detasare de o piata a muncii moderna si inclusiva si o inchistare intr-unmediu fara sanse de izbanda. Prin proiect oferim si masuri de crestere a nivelului de calificare, constand in activitati de formare profesionala destinate grupului tinta, avand ca scop prevenirea deficitului de competente sau imbunatatirea calitatii muncii, inclusiv obtinerea unor certificate recunoscute la nivel national pentru competentele ocupationale dobandite intr-un context formal. Proiectul va avea un efect pozitiv pe termen lung, deoarece are in vedere dezvoltarea pietii muncii si a comunitatilor din Regiunile Sud Muntenia, Sud Est, Nord Vest si Bucuresti Ilfov, in care se va implementa proiectul, prin cresterea numarului de persoane care vor fi calificate si isi vor gasi un loc de munca in aceste regiuni, transformandu-se astfel, din persoane dependente de ajutoare sociale (venit minim garantat) in persoane independente financiar, platitoare de impozite la bugetul de stat. Astfel, proiectul va contribui la diminuarea gradului de marginalizare, excluziune sociala, discriminare si risc de saracie, in randul persoanelor persoanelor de etnie rroma din Regiunile Sud Muntenia, Sud Est, Nord Vest si Bucuresti Ilfov.:
INSTRUIRE PERSONALIZATA PENTRU PERSOANELE DE ETNIE RROMA
Informarea a 1500 de persoane de etnie rroma (din care 750 femei) din Regiunile BI, SE, SM si NV cu privire la oportunitatile de integrare pe piata muncii, la serviciile oferite in cadrul proiectului, precum si prezentarea profilelor ocupationale si a practicilor motivationale, prin diseminarea de brosuri.
Consilierea vocationala a 1200 de persoane de etnie rroma (din care 600 femei), din Regiunile BI, SE, SM si NV, din cele 1500 persoane informate cu privire la accesul pe piata muncii, in vederea asigurarii standardelor de calitate in orientarea catre cursul de formare profesionala concordant cu abilitatile fiecaruia dintre participantii la proces.
Formarea profesionala a 900 de persoane de etnie rroma (din care 450 femei), din Regiunile BI, SE, SM si NV, din cele 1200 persoane care au beneficiat de servicii de consiliere vocationala. Domeniile de instruire sunt urmatoarele:
Solicitant: agent de securitate, pompier servant, lucrator in structuri pentru constructii, lucrator in comert, lucrator pentru estetica si igiena corpului omenesc, lucrator in alimentatie (ajutor ospatar si ajutor bucatar) – 300 de participanti la formare din care 300 certificati (cu preponderenta in zona de dezvoltare Nord Vest, dar in functie de nevoie, Solicitantul se va implica si in restul Regiunilor de Implementare).
Partener 1: baby sitter, ingrijitoare batrani la domiciliu, lucrator in alimentatie (ajutor ospatar si ajutor bucatar), lucrator in comert, lucrator finisor in constructii, lucrator pentru estetica si igiena corpului omenesc, macelar, agent de curatenie cladiri si mijloace de transport - 300 de participanti la formare din care 300 certificati (cu preponderenta in zonele de dezvoltare Bucuresti Ilfov si Sud Muntenia, dar in functie de nevoie, Partenerul National 1 se va implica si in restul Regiunilor de Implementare).
Partener 2: lucrator in structuri pentru constructii, florar decorator, sudor, lucrator pentru estetica si igiena corpului omenesc, frizer, sudor, baby sitter, lucrator in alimentatie (ajutor ospatar si ajutor bucatar), lucrator finisor in constructii - 300 de participanti la formare din care 300 certificati (cu preponderenta in zona de dezvoltare Sud Est, dar in functie de nevoie, Partenerul National 2 se va implica si in restul Regiunilor de Implementare).
Cei 3 parteneri implicati in implementarea proiectului sunt furnizori de formare profesionala cu o vasta experienta pe piata. Se considera necesar ca unele dintre cursurile ce urmeaza a fi desfasurate de catre fiecare dintre partenerii sa coincida cu cele derulate de catre ceilalti parteneri implicati, acesta fiind de altfel, interesul comun al proiectului: acoperirea nevoilor grupului tinta in cat mai multe zone de dezvoltare (nevoi care pot coincide de la o zona la alta).  Medierea profesionala a 1200 de persoane de etnie rroma (din care 600 femei), din Regiunile BI, SE, SM si NV, din cele 1500 informate cu privire la accesul pe piata muncii. A 2.5. Plasarea pe piata muncii a 225 de persoane de etnie rroma (din care 113 femei), din Regiunile BI, SE, SM si NV, selectate din cele 900 de persoane inscrise la cursurile de formare profesionala. Prin aceasta activitate proiectul isi propune un procent extrem de ambitios: 25 % din totalul persoanelor de etnie rroma inscrise la cursurile de formare profesionala.